top of page

Fendt 1050 Vario: Obří traktor s výkonem 517 koní

Stroj Fendt 1050 Vario je největší a nejsilnější traktor na světě. Byl představen v roce 2015 a od té doby získal mnoho ocenění a uznání. Tento traktor je určen pro velké zemědělské podniky, které potřebují spolehlivý a efektivní stroj pro různé práce.


Design a technologie


Stroj Fendt 1050 Vario má délku 6,8 metru, šířku 2,95 metru a výšku 3,9 metru. Jeho hmotnost je 14 tun a může tahat až 34 tun. Traktor má velkou kabinu s panoramatickým výhledem, klimatizací, rádiem a dotykovou obrazovkou. Kabina je odpružená na měchách a tlumičích, což zvyšuje komfort řidiče.

Traktor je poháněn šestiválcovým motorem Deutz o objemu 12,4 litru a výkonu 517 koní (380 kW). Motor má systém SCR (Selective Catalytic Reduction), který snižuje emise oxidů dusíku pomocí močoviny. Motor je spojen s bezstupňovou převodovkou VarioDrive, která umožňuje plynulou změnu rychlosti od 0,02 do 60 km/h. Převodovka také automaticky reguluje otáčky motoru podle zatížení a spotřeby paliva.

Traktor má pohon všech kol a hydraulický systém, který zajišťuje optimální rozložení síly na každé kolo. Traktor má také systém VarioGrip, který umožňuje měnit tlak v pneumatikách podle terénu a pracovních podmínek. Tím se zlepšuje trakce, stabilita a snižuje se opotřebení pneumatik.

Traktor je vybaven moderní elektronikou a komunikačními systémy, které zvyšují jeho inteligenci a bezpečnost. Traktor má například systém ISOBUS, který umožňuje propojit traktor s různými nástavbami a ovládat je pomocí jedné obrazovky. Traktor má také systém GPS, který umožňuje automatické řízení traktoru podle předem nastavených tras. Traktor má také kamerový systém, který zobrazuje obraz z různých úhlů na obrazovce.


Využití a výhody


Stroj Fendt 1050 Vario je univerzální traktor, který se dá použít pro různé práce na poli, jako je orba, setí, sklizeň, transport nebo nakládání. Traktor je schopen pracovat s velkými nástavbami, jako jsou pluhy, secí stroje, sklízecí stroje nebo přívěsy. Traktor je také schopen pracovat na různých typech půdy, jako jsou písek, hlína, štěrk nebo bahno.

Stroj Fendt 1050 Vario má mnoho výhod, které ho odlišují od ostatních traktorů. Jednou z nich je jeho vysoký výkon, který umožňuje rychle a efektivně dokončit práci. Další výhodou je jeho nízká spotřeba paliva, která je díky inteligentní převodovce a motoru nižší než u běžných traktorů. Třetí výhodou je jeho komfort a bezpečnost, které zajišťuje prostorná a odpružená kabina, klimatizace, rádio a elektronické systémy.


Závěr


Stroj Fendt 1050 Vario je obří traktor s výkonem 517 koní, který je určen pro velké zemědělské podniky. Traktor má precizní design a moderní technologii, která zvyšuje jeho efektivitu, úsporu paliva, komfort a bezpečnost. Traktor je univerzální a schopen pracovat s různými nástavbami a na různých typech půdy. Traktor je největší a nejsilnější traktor na světě a je považován za revoluční stroj v zemědělství.


Zdroje:


182 zobrazení
bottom of page