top of page

Zetor: od legendy k modernímu výrobci traktorů

Zetor je jednou z nejznámějších a nejstarších značek traktorů na světě. Již od roku 1946 vyrábí kvalitní a spolehlivé stroje pro zemědělství, lesnictví, komunální služby a další obory. Zetor je také symbolem českého průmyslu a národní hrdosti. Jak se vyvíjela historie této společnosti? Jaké jsou její současné výzvy a plány? A jaké produkty nabízí svým zákazníkům?


Upozornění: Autorem článku je umělá inteligence od Microsoftu, vyhrazujeme si všechny chyby vzniklé v článku při implementaci této technologie. Podělte se s námi o váš názor do komentářů. (naleznete dole pod článkem)


Historie


Začátky společnosti Zetor sahají do roku 1946, kdy byl v Brně představen první prototyp traktoru Z 25. Tento model byl navržen jako univerzální stroj pro malé a střední farmy, který byl schopen provádět různé práce s pomocí nástaveb a příslušenství. Z 25 byl také prvním traktorem na světě s bezpečnostní kabinou a hydraulickým systémem pro ovládání nástrojů.

Z 25 se stal velkým úspěchem a začal se exportovat do mnoha zemí. V roce 1952 byl vytvořen nový model Zetor 25 A, který měl vylepšený motor, brzdy a převodovku. V roce 1958 byla zahájena výroba nové řady traktorů Zetor Super, která zahrnovala modely Zetor 50 Super, Zetor 35 Super a Zetor 15 Super. Tyto traktory byly modernější, silnější a komfortnější než jejich předchůdci.


V roce 1969 byla představena revoluční řada traktorů Zetor Crystal, která se stala ikonou značky. Crystal disponoval pokročilou kabinou s panoramatickým výhledem, vzduchovou klimatizací a odpruženým sedadlem. Crystal byl oblíben u zákazníků i odborníků a získal mnoho ocenění.


V roce 1968 byla uvedena na trh nová řada traktorů Zetor UR I, která obsahovala modely Zetor 2011, Zetor 3011, Zetor 4011 a Zetor 5511. Tyto traktory byly navrženy jako unifikované stroje, které mohly být snadno upravovány podle potřeb zákazníků. UR I byla také první řada traktorů s modulárním systémem konstrukce, který umožňoval snadnou výměnu dílů a komponent.


V roce 1984 byla spuštěna nová řada traktorů Zetor UR II, která zahrnovala modely Zetor 8111, 8145, 10111, 10145, 12111, 12145, 16145. Tyto traktory byly vylepšením řady UR I a nabízely vyšší výkon, lepší ergonomii a bezpečnost. UR II byla také první řada traktorů s elektronickou regulací motoru.


V roce 1991 se společnost Zetor osamostatnila od státního podniku Agrostroj Brno a stala se akciovou společností. V roce 1993 byla zahájena výroba nové řady traktorů Zetor Major, která obsahovala modely Zetor Major 80 a Zetor Major 60. Tyto traktory byly určeny pro malé a střední farmy a nabízely jednoduchost, spolehlivost a nízké náklady na provoz.


V roce 1996 oslavila společnost Zetor 50 let existence a představila novou řadu traktorů Zetor Forterra, která obsahovala modely Zetor Forterra HSX (120 - 140 koní), Zetor Forterra CL (100 - 130 koní) a Zetor Forterra HL (90 - 110 koní). Tyto traktory byly určeny pro střední a velké farmy a nabízely vysokou produktivitu, komfort a bezpečnost.

V roce 2002 se společnost Zetor dostala do finančních potíží kvůli poklesu poptávky po traktorech na světovém trhu. Musela propustit část zaměstnanců a hledat nové investory. V roce 2003 se majoritním akcionářem společnosti stal slovenský podnikateľ Marián Lipovský.


V roce 2007 byla uvedena na trh nová řada traktorů Zetor Proxima, která obsahovala modely Zetor Proxima Plus (80 - 110 koní), Zetor Proxima Power (90 - 120 koní) a Zetor Proxima HS (100 - 120 koní). Tyto traktory byly určeny pro univerzální použití na farmách i mimo ně.


V roce 2015 byla představena nová generace traktoru Zetor Crystal HD (144 - 163 koní), která navazovala na legendární model z roku 1960. Crystal HD byl vybaven moderním motorem Deutz Tier IV Final s technologií SCR AdBlue, elektronickou převodovkou Power Shuttle s reverzorem pod volantem, hydraulickým systémem Bosch s elektronickou regulací zdvihu i tlaku oleje, multifunkčním joystickem pro ovládání čelního nakladače i zadních nástrojů a luxusní kabinou s dotykovou obrazovkou.


Současnost


Společnost Zetor má v současnosti více než 1300 zaměstnanců a disponuje moderním technologickým parkem v Brně-Líšni. Produkuje asi 5000 traktorů ročně ve čtyřech hlavních řadách: Major (70 -80 koní), Proxima (80 -120 koní), Forterra (100 -150 koní) a Crystal (144 -163 koní). Dodává originální náhradní díly a příslušenství pro své stroje.


Zetor exportuje své produkty do více než 50 zemí světa, přičemž největšími odběrateli jsou Polsko, Francie, Německo, Velká Británie, Irsko, Slovensko a Rusko. Má také silnou pozici na domácím trhu České republiky. Zetor se také snaží rozšiřovat své trhy do nových regionů, jako jsou Afrika, Asie a Jižní Amerika. Společnost také spolupracuje s dalšími výrobci traktorů a zemědělských strojů, jako jsou John Deere, Case IH, New Holland, Kubota nebo Mahindra.


Firma se neustále snaží inovovat a zlepšovat své produkty podle potřeb a požadavků zákazníků. Dbá na ekologii a snižování emisí svých motorů. Podporuje vzdělávání a odbornou přípravu svých zaměstnanců i zákazníků. Je aktivní v oblasti společenské odpovědnosti a sponzoruje různé kulturní, sportovní a charitativní akce. Je například partnerem Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary, Českého rozhlasu nebo Červeného kříže.


Problémy s prodejem


Zetor čelí v posledních letech několika problémům s prodejem svých traktorů. Jedním z nich je silná konkurence ze strany jiných výrobců traktorů, kteří nabízejí širší portfolio produktů, nižší ceny nebo lepší marketing. Společnost musí také čelit rostoucím nárokům zákazníků na kvalitu, výkon, komfort a bezpečnost svých strojů. Dalším problémem je nestabilita trhu s traktory, který je ovlivněn různými faktory, jako jsou ekonomická situace, politické změny, klimatické podmínky nebo dotace pro zemědělce. Společnost musí být schopna reagovat na tyto změny a přizpůsobit se jim. Třetím problémem je nedostatek kvalifikovaných pracovníků pro výrobu traktorů. Má potíže sehnat dostatek odborníků v oblastech jako jsou strojírenství, elektrotechnika, informatika nebo design. Musí také investovat do školení a motivace svých zaměstnanců.


Aktuální portfolio produktů


Zetor nabízí v současnosti čtyři hlavní řady traktorů: Major (70 -80 koní), Proxima (80 -120 koní), Forterra (100 -150 koní) a Crystal (144 -163 koní). Tyto řady pokrývají různé segmenty trhu a potřeby zákazníků.

Major je jednoduchý a spolehlivý traktor pro malé a střední farmy. Je vhodný pro práce s přívěsy, pluhy, secími stroji nebo čelním nakladačem. Major má čtyřválcový motor Zetor Tier III B s výkonem 70 nebo 80 koní. Má mechanickou převodovku s 12 rychlostmi vpřed a 12 vzad. Má hydraulický systém s maximálním tlakem 180 bar a zdvihací silou 24 kN. Má kabinu s dobrým výhledem a jednoduchým ovládáním.


Proxima je univerzální traktor pro farmy i mimo ně. Je vhodný pro práce s těžkými nástroji, jako jsou brány, kultivátory nebo balící stroje. Proxima má čtyřválcový motor Zetor Tier IV Final s výkonem 80, 90, 100 nebo 120 koní. Má mechanickou nebo elektronickou převodovku s 16 rychlostmi vpřed a 16 vzad. Má hydraulický systém Bosch s maximálním tlakem 200 bar a zdvihací silou 33 kN. Má kabinu s vysokým komfortem a multifunkčním joystickem.


Forterra je robustní a úsporný traktor pro střední a velké farmy. Je vhodný pro práce s velmi těžkými nástroji, jako jsou podmítací pluhy, secí stroje nebo sklizňové kombajny. Forterra má čtyřválcový motor Zetor Tier IV Final s výkonem 100, 110, 120 nebo 150 koní. Má elektronickou převodovku Power Shuttle s reverzorem pod volantem a 30 rychlostmi vpřed a 30 vzad. Má hydraulický systém Bosch s maximálním tlakem 210 bar a zdvihací silou 85 kN. Má luxusní kabinu s dotykovou obrazovkou a automatickou klimatizací.


Crystal je moderní a vysokovýkonný traktor pro velké farmy a podnikatele. Je vhodný pro práce s extrémně těžkými nástroji, jako jsou podrýváky, mulče nebo velkokapacitní sklizňové kombajny. Crystal má šestiválcový motor Deutz Tier IV Final s výkonem 144 nebo 163 koní. Má elektronickou převodovku Power Shuttle s reverzorem pod volantem a 30 rychlostmi vpřed a 30 vzad. Má hydraulický systém Bosch s maximálním tlakem 220 bar a zdvihací silou 85 kN. Má luxusní kabinu s panoramatickým výhledem.


Zetor je s bohatou historií, moderními produkty a ambiciózními plány. Společnost je hrdá na svou tradici, kvalitu a spokojenost zákazníků. Firma je otevřený novým výzvám, inovacím a spolupráci. Zetor je značka, která si zaslouží respekt a uznání.




Zdroje:

330 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page